На 25 февруари рожден ден има Боян Радев, двукратен олимпийски шампион

...
На 25 февруари рожден ден има Боян Радев, двукратен олимпийски шампион
Коментари Харесай

На 25 февруари рожден ден има...

На 25 февруари рожден ден има  Боян Радев , повторен олимпийски първенец по класическа битка, колекционер

Боян Радев Александров е български състезател по класическа борба в категория до 97 кг. Той е първият повторен олимпийски първенец в България.



Роден е на 25 февруари 1942 година в с. Мошино (днес кв. Мошино на Перник). Състезател по битка типичен жанр, състезаващ се за „ Спартак “-София.

Спортни триумфи



олимпийски първенец от Токио`1964 и Мексико`1968

международен първенец от Толедо през 1966 година

международен вицешампион през 1962 и 1967 година

европейски вицешампион през 1968 година

състезател на годината в България за 1964, 1967 и 1968 година



Обявен е за заслужил занаятчия на спорта. През 2009 година получава най-високото отличие на Международната федерация по битка (ФИЛА) – „ Златна огърлица “.[1] Боян Радев е признат и в Залата на славата на Международната федерация по битка (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).

След привършване на спортната си кариера работи в системата на МВР

На 24 април 2014 Боян Радев е определен за състезател на века в Спортен клуб Левски. Тържеството по награждаване е извършено в музея на спорта на стадион „ Васил Левски “ и е част от програмата „ 100 години Левски “ по случай вековния празник на „ синия “ клуб.
Колекционерска активност
Освен като герой, Боян Радев е прочут и като виден колекционер и дарител. Обявен е за донор № 1 на Националния исторически музей. В зала в музея, наречена на неговото име, са изложени скъпи монументи сбирката му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, сред които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ век сл. Хр., изпълнени от незнаен талантлив ваятел. Радев подарява на НИМ всички свои награди и оценки от битката.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР